Main page

Tuesday, 1 August 2017

Look Out Lodge


Anders Berensson Architects has designed and partly built an extension to a house in the Stockholm archipelago. To keep a low budget and still being able to elaborate with architecture the office divided the house into two categories. “The house box” that is designed like a simple box to be built on site with local materials and building techniques and the “Prefabricated architectural elements” that are designed and prefabricated by the architects and later inserted into the house during the building process.

Look Out Lodge interior 



The house is designed with a focus on simplicity and function just big enough to host a sleeping area and a small space for working. The office then focused on designing two custom-made windows that could be built and prefabricated by the architects for those two spaces and purposes. One window to look towards the outside fields while working and one window to look towards the sky when resting or falling asleep. Another goal with the design was to redefine the idea of a window as a flat readymade glass piece into an architectural element that creates its own space with a clear focus towards the outside. This goal led to the design of a sky tower one can crawl into when being in bed totally dedicated to the sky and one corner window with a desk inserted to it that creates a work space on the inside and table for flowers on the outside with a clear focus and direction to the outside field. The office also designed and built the lamps and some other small architectural details that could be added on during the building process.

Diagram of prefabricated architectural elements













The Sky Tower
Looking towards a starry sky when falling asleep is a countryside luxury. We wanted to enhance that feeling by making a round tower dedicated to that view where you can lay down in bed and only see and focus on the sky above. At day time the tower takes in a lot of light and is a good place to sit and read. At night time it is the perfect place to study the stars and space. The towers inside is cladded with spruce boards with a sky light on top that appears invisible when looking out. 

Hanging in the sky tower


Looking out the sky tower


The outside of the tower is cladded with overlapping boards. There is a local tradition of making jig saw patterns in this type of façade so we decided to design a pattern of big animals, amphibians, birds, flowers and fishes that are living in the archipelago and the Baltic Sea. 

The outside of the tower cladded with the fauna pattern on the overlapping boards





The Desk window
The Stockholm archipelago is known for its fantastic flora of wild flowers, outside the house lies a meadow with many of the species represented. We designed this window to focus on this local treasury. The spruce board celling continues seamlessly above the window and protrude long enough to cover the sky and direct sun light framing a view towards the meadow. A desk is inserted through the corner window. On the outside the desk I made out of terracotta red concrete with holes for flowers to grow. The concrete was casted against the cutaway part of the wood board sitting on the inside so one can see the subtle pattern of the wood continue into the red concrete board outside. The inside of the desk is made of birch plywood with holes cut out for different purposes. The biggest hole is for sitting in the corner looking out. A bench going under the desk in the corner creates divan type of chair where the whole becomes the armrest. The mid-size holes are for ventilation, cables, lamps and pencils, the tiny holes are pencil sharpeners. 

The desk window from inside

The desk window from outside
The desk window and the bench beneath  
mid-size holes for ventilation, cables, lamps and pencils
Tiny pencil sharpeners holes



Reading lamp 


Look Out Lodge front facade


Local fauna pattern

Look Out Lodge at night
Desk window from outside at night


Desk window from outside at night

Section

Section

Plan

Plan
Adding architecture 
The window was inserted after the primary structure and the cladding was done by first placing the glass and then the boards holding it in place. The desk on the inside and outside was then added as the last piece of the window. The concrete casting and the wood desk was built by the office in Stockholm and transported to the site. Unfortunately those photographs were lost.

The tower was prefabricated on site and added when the primary structure was up.
The construction of the tower was made by jig sawed horizontally placed plywood sheets interlocking with vertical studs. The last layer of boards with the pattern of the local fauna was jig sawed and mounted at the end of the building process.

The lampshades of thin birch plywood that was cut, boiled and bent into its shape and then mounted on different stands depending on function. The lamps was added as the last piece to the building.

Tower construction and tower mounted on site

Tower mounted from the inside

Jig sawing the pattern

Cutting the lamp shades

Boiling, bending and drying the shade to a round form

Assembling the shades






Finished lamp





Monday, 3 July 2017

Circle House



Anders Berensson Architects has designed a round villa overlooking the Swedish great lake Vänern. The client asked for a space-efficient, white stone house. Since the circle is the shape that contains most area within the least circumference and stone walls are easy to build in round shapes we decided to design a round villa made out of white stone walls. 

Rendering of back


The floor plan is designed so all rooms are connected to the center living room reducing unwanted communication space.  All round walls are made by different types of stones that will be painted or plastered white where as all straight walls are made out of standard gypsum board walls to  reduce cost. The outer circle is built by light concrete blocks that is both insulating and load bearing. The middle circle is built by standard bricks that are load bearing but not insulating. Since the bricks will be painted white we can use cheap miss colored ones. The inner circle that is the fireplace is built by a finer type of brick that is suitable for both outside and inside use. Since all Swedish fire places needs to have a ladder for the chimney sweeper we decided to make that ladder into something extra ordinary. Around the fire place leads a stair to a terrace on top of the chimney with a 360 degree view over the area that can be both used by the chimney sweeper but most of all by our clients living in the house.


Floor plan
Rendering inside the living room

Floor plan with wall types


Rendering of floor plan

Sunday, 2 July 2017

c/o


Anders Berensson Architects in collaboration with Swedish housing company Sommarnöjen has designed the next generation of the company's housing series c/o. The work included designing two bigger models c/o 40 and c/o 50 plus overlooking and further improve the production, detailing and design process of the whole c/o series.

c/o 40
The customers of Sommarnöjen often own remote plots on the Swedish country side. To increase the accessibility where the house can be transported c/o 40 is deigned in two separate modules optimized in widths, length and heights for Swedish road conditions. The house is later assembled into one unit when lifted on site. One unit includes kitchen, bathrooms and bedrooms and one unit the living room with less installations that makes is easy to adapted to views and specific conditions of each site.

c/o 40 Tidlös


c/o 40 Modern
c/o Klassisk

 General floor plan

c/o 50
The c/o 50 has the same layout and spatial configuration as c/o 40 but with one extra bedroom.

c/o 50 Tidlös


c/o 50 modern
c/o 50 Klassisk



General floor plan










Detailing, design process & automation
Apart from designing the two new models the bulk part of the work has been to go through every single detail, drawings and the whole production-line of all c/o models to improve every possible detail together with the team at Sommarnöjen . The work included visiting all factories in Latvia and Estonia producing  c/o. Updating the software to automate the drawing process of  each house, plus redistribute and change information flows between different computer programs and professions. 


Tuesday, 13 June 2017

Tri-Shed

Tri-Shed at the studio during autumn 2016



Anders Berensson has designed a small pedagogical/learn to build/practical structure for Full Scale Studio. A Tri-shed a much needed tool shed that is one bigger unit at school but can be divide into three smaller tool-sheds when being out on town building projects for clients.

Third of the Tri-shed on a building site during spring 2017





Since the house is built by students, the building process of the factory is a crash course in common Swedish construction methods. Every moment in erecting the building is designed as a lesson in construction and how to use common hand tools. A critical part of the design was to keep 28 students occupied at the same time and make sure that each group of students had to go through all building methods and techniques to succeed with their assignment, techniques that are crucial to know for their forth coming projects. Every cut is designed for various cutting tools such as circle saws, jig saws and hand saws. The house is also assembled with several different assembly methods such as nailing, screwing and so on.

Two day workshop outside the architecture school assembling the sheds.








To the left transporting one third of the Tri-shed to the right assembling the roof

Since the house should be able to move back an forth from the Studio space at KTH the house is designing to exactly fit into the school elevator standing on a hand pallet truck when taking of the roof. Due to the studio has a low budget the shed is designed with as lite material use as possible 

Overview drawing and material order


Cutting drawings to reduce material waste

Sections




Facades